diumenge, 24 de març de 2013

Característiques de la família de les Orquídies (Orchidaceae)

Abans de enfonsar-se dins el món de les Orquídies, es necessari fer-hi un repàs de les seves carecterístiques com a membres del Regne Vegetal i quins caràcters diferencials presenten en relació a la resta de plantes presents dins la natura.

Com es classifiquen?
La sistemàtica de les orquídies presents a les Illes Balears s'estructura en:

Regne: Vegetal
Divisió: Magnoliophyta (Angiospermes)
Clase: Liliopsida (Monocotiledònies)
Ordre: Orchidales
Família: Orchidaceae
Gèneres principals:

A les Illes Balears es poden trobar principalment els següents gèneres

Epipactis spp.
Cephalanthera spp.
Limodorum spp.
Neottia spp.
Spiranthes spp.
Gennaria spp.
Gymnadenia spp.
Himantoglossum spp.
Neotinea spp.
Orchis spp.
Aceras spp.
Barlia spp.
Anacamptis spp.
Serapias spp.
Ophrys spp.

Arreu del món s'hi troben unes 20.000 espècies classificades en uns 725 gèneres. L'únic lloc on no s'hi presenten és a les zones gelades (especialment a l'Antàrtida)


 Quines característiques tenen com a vegetals?

Les orquídies són plantes angiospermes (presència de llavor i pistil) monocotiledònies (presència d'un sol cotiledó, a més de presentar totes les característiques típiques com la distribució dels feixos vasculars, la nerviació de la fulla, la forma de les arrels, el nombre de pètals i sèpals, etc.

A  més, són herbàcies, de caràcter autòtrof (a excepció d'algunes sapròfites). Viuen al sòl majoritàriament, però n'hi ha de trepadores, lianes, que viuen sobre troncs dels arbres o completament subterrànies.

Quines carecterístiques específiques presenta aquesta família?

Es caracteritza principalment per la seva simetria bilateral dorsiventral . A més, l'androceu s'ha reduït a dos estams, i agrupa el pol·len en tètrades o pol·línies. El gineceu és ínfer.

Les flors presenten una morfologia molt peculiar. Segueixen un patró completament distint a qualsevol altre present dins les plantes amb flor, i aquesta especialitat de la morfologia ha estat motivada per induir als pol·linitzadors a acostar-s'hi i pol·linitzar-les.

El seu òrgan subterrani té forma de bulb, a més de presentar rizomes o arrels tuberoses. Es troben sempre en simbiosi amb fongs microscòpics, i poden arribar a perdre tota la part aerífera, vivint exclusivament dels beneficis d'aquesta simbiosi. Als països tropicals, passa tot el contrari: existeixen molts d'exemplars d'orquídies epífites (viuen sobre troncs d'altres plantes) i per tant la part subterrània s'especialitza de manera que passa a anomenar-se velamen i absorbeix l'aigua de la pluja o la condensació de l'aire i les sals minerals de la pols que els hi arriba.

La tija no es ramifica mai, per tant es presenta un sol feix principal, tot i que la longitud és molt variable en funció de l'espècie. Aquesta es troba en el centre d'una roseta de fulles basals.

Les fulles són principalment verdes (tot i que algunes sapròfites no presenten clorofil·la i per tant perden aquesta coloració), tenen forma lanceolada i amb nerviació paral·lela. Poden ser caduques o perennes, depenent altra vegada de l'espècie en qüestió.

La flor és l'òrgan més sofisticat que elaboren les orquídies durant tota la seva vida, i es troben principalment en forma d'espiga a l'extrem apical de la tija. Presenten un pecíol i una bràctea en la majoria dels casos. La quantitat de flors depèn de l'espècie, poden presentar-se flors aïllades, reunides en panícula, umbel·la, etc.
La flor és zigomorfa (un sol pla de simetria bilateral) tot i que hi ha alguns gèneres que semblen totalment asimètriques degut a la rotació de la columna i del label.

A les imatges de sota s'aprecia la diversitat que presenten les flors, tant en quantitat, com en les distintes parts, descrites a continuació:
Ophrys tenthredinifera
Neotinea conica

  El periant de la flor està format únicament per dos verticils: sèpals (separats en tres segments i formant el calze) i pètals (separats en tres segments i formant la corol·la). El tercer pètal, que es troba en el centre de la flor, s'anomena label.

  El label és molt important per atreure als pol·linitzadors, ja que és allà on s'hi suporten i a més de ser la part més visible de la flor. Presenta una ornamentació molt variada i es troba en funció del tipus de pol·linitzador. Aquest pot presentar forma d'abdomen d'un insecte per incentivar als mascles a acostar-s'hi i copular, poden especialitzar-se en desprendre feromones per atreure a determinades espècies d'insectes, etc.

En definitiva, la família Orchidaceae és característica per presentar una de les flors més complexes de la naturalesa, per ser una de les famílies més especialitzades i evolucionades de les Angiospermes i a més, a nivell antropològic, té una bellesa molt apreciada pels humans, per la qual cosa s'empra molt usualment com a decoració als habitatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada